Efektívnou jazdou môžu motoristi usporiť 14.000 Sk ročne

31.05.2008 Celý región

Bratislava 31. mája (TASR) - Efektívnou jazdou môžu motoristi usporiť až 14. 000 Sk (462, 95 eura) ročne. Upozorňuje na to celoeurópska kampaň \"Šetrite viac než palivo\", ktorú tento týždeň spustila Európska komisia ...
Súčasťou kampane sú letáky, ktoré motoristom v 29 krajinách Európy radia, ako ušetriť finančné prostriedky a zároveň zlepšiť životné prostredie. Letáky sú prístupné aj slovenským motoristom, a to na 364 čerpacích staniciach.

EK radí motoristom, aby automobil udržiavali v dobrom stave a pravidelne kontrolovali hladinu oleja. Správne udržiavané autá totiž podľa organizátorov kampane fungujú efektívnejšie a pomáhajú tiež znižovať emisie CO2. Motoristi by si mali každý mesiac kontrolovať tlak v pneumatikách, nedostatočne nafúknuté pneumatiky môžu totiž zvýšiť spotrebu až o 4 %. Čím je auto ťažšie, tým viac musí motor pracovať, spotrebúva tak aj viac paliva, preto EK radí vybrať nepotrebnú záťaž z kufra automobilu a tiež zo zadných sedadiel.

Spotrebu paliva je možné znížiť aj tým, že pri vyšších rýchlostiach sa zatvoria okná a zložia prázdne nosiče na streche. Klimatizáciu odporúča EK používať len vtedy, ak je to nevyhnutné. Radí tiež, aby motoristi zvážili spoločné jazdenie do práce alebo za zábavou. Znížia tak spotrebu paliva a pomôžu obmedziť tvorbu dopravných zápch.

Čo sa týka samotnej jazdy autom, v rámci kampane sa motoristom radí, aby jazdili rozumnou rýchlosťou a plynule, preraďovali rýchlosti pri zrýchľovaní čo najskôr, predvídali premávku a začali jazdiť hneď po naštartovaní. Ak auto stojí dlhšie ako minútu, podľa rád v letáku je lepšie motor vypnúť.

Kampaň v SR organizuje Slovenská asociácia petrolejárskeho priemyslu a obchodu (SAPPO) v spolupráci so spoločnosťami Slovnaft, a. s. , OMV Slovensko, s. r. o. , a Jurki Hayton, s. r. o. Rady motoristom poskytujú spoločnosti nielen na letákoch, ale sú prístupné aj na špeciálne zriadenej internetovej stránke www.savemorethanfuel.eu v lokálnych jazykoch zapojených krajín.
 

Vyberte región